Our projects in the process of design or construction


Pines House

In collaboration with Schroeder Development and Design, this elongated gable home with a modern glass intersection is tucked away in the lush Green Mountains of Vermont. Abundant natural light combined with minimalist interiors reflect a contemporary take on the northeast vernacular tradition. The central atrium’s 20-foot high ceilings and full-height glazing enhance the connection of the home’s occupants with the beautiful rolling landscape. Carefully crafted and intimate spaces on three sides of the atrium provide a crucial balance and serve as an homage to traditional mountain homes.


Ocean View

The Ocean View house is a remodel and addition with the primary goal of adding an accessory dwelling unit to a house originally built in the 1940s. In addition to the ADU, the owner has asked for an expanded master bedroom and bath, dining room, and outdoor deck. The landscape is also being updated to compliment the home’s Spanish Revival character with traditional saltillo paving tiles at the front patio and stairs as well as on three new decks that overlook the ocean. The decks feature glass railings to take advantage of the expansive ocean view. The ADU is oriented onto the backyard with french doors opening onto an elevated private patio. The expanded deck is intended to allow the living and dining spaces to open completely to the outdoors, effectively increasing the footprint of the main residence floor plan one temperate days throughout the year.


Coral

Coral is a transitional styling upgrade on an island home originally built in the 1940’s. Over the years, the property had been converted from a single-family home to a duplex, resulting in a complex and poorly functioning floor plan. Our design converts the home back to its original function as a single-family residence by relocating the interior stair, effectively subdividing the home into two major zones: (1) the public downstairs with an open living room, dining, and kitchen, and (2) the private upstairs with four bedrooms including a new master suite with enlarged bath and closet and a bonus space intended to be used as a home office or private gym. We addressed the home’s character on the street by introducing a new gable roof line with elegant eave return detailing and crown molding and re-positioning the openings to create a sense of symmetry and balance on a relatively narrow facade. Simple contemporary hardscaping in the front creates an inviting outdoor environment gently buffered on public street, supporting community engagement and a vibrant living neighborhood.


The Second

In collaboration with J. Bowen Causey Studio i.e. The Second is a three-story boutique hotel in a Southern California medium density neighborhood near a major metropolitan center. The task for Alder James is to design the hotel’s exterior character for the planning and entitlements process. We have broken down the linear mass by introducing three distinct cladding designs, each complimenting the other. The natural beauty of weathering steel marks the building’s main entry and lobby on both the street and parking lot facing facades. Above the main boulevard, a variegated paneling system clads the guest rooms above floor-to-ceiling glass in the lobby lounge. The back half of the hotel’s guest rooms feature a simplified stucco motif with elegant reveals to serve as a backdrop for the more prominent metallic panels. At the street, drought-tolerant landscaping offers a soft buffer from the street to the hotel’s clean modern lines.